Huisartsenpraktijk

Gezondheidscentrum Care XL

Echografie

Tijdens een echografisch onderzoek is een techniek waarbij met behulp van geluidsgolven een deel van het menselijk lichaam in beeld gebracht. De geluidsgolven wordt in het lichaam gezonden met behulp van een probe die op de huid wordt geplaatst. Tussen de huid en probe brengt de arts gel aan voor een betere geleiding van de geluidsgolven. Er wordt een ‘live’ beeld gevormd zichtbaar op een monitor. Organen, zoals het hart, de galblaas, lever, schildklier, nieren, milt, blaas, eierstokken, alvleesklier en prostaat kunnen worden bekeken en beoordeeld. De techniek wordt tevens gebruikt voor diagnostiek en begeleiding in de behandeling van functiestoornissen, pijn of andere klachten veroorzaakt door het houding-, steun- en bewegingsapparaat. Ook kunnen er echo’ toegepast worden tijdens de zwangerschapsperiode. Een echo is niet schadelijk voor u of uw kind.

Voorbereiding voor echo onderzoek

Voorbereiding voor echo-onderzoek Er wordt een afspraak gemaakt voor een echo indien hier een medische indicatie voor is. Dit wordt door de huisarts bepaald. U krijgt van de assistente te horen hoe u zich moet voorbereiden voor het onderzoek. Voor sommige onderzoeken is het bijvoorbeeld nodig dat u nuchter bent of dat u een volle blaas heeft op het moment van het onderzoek. In sommige gevallen is er geen voorbereiding vereist.

  • Echo bovenbuik: nuchter niet meer eten, drinken, roken en geen medicijnen 8 uur voor de
    afspraak
  • Echo onderbuik: volle blaas – 1,5 uur voor het onderzoek goed plassen, vervolgens 1 liter water drinken en niet meer plassen tot na de echo.
  • Echo boven- en onderbuik: nuchter – niet eten, drinken of roken. Medicijnen 8 uur voor de afspraak innemen.  1,5 uur van tevoren goed plassen, vervolgens 1 liter water drinken en niet meer plassen tot na de echo.
  • Echo nieren/blaas: volle blaas – 1,5 uur voor het onderzoek goed plassen, vervolgens  1 liter water drinken en niet meer plassen tot na de echo.

Uitslag van de echo

De beelden worden beoordeeld door de huisarts en deze zal waar nodig een vervolgbehandeling voorschrijven.
Houd er rekening mee dat u zich moet uitkleden bij sommige echo’s. Tevens dient u de voorgeschreven  voorbereiding goed te volgen. Zo voorkomt u dat een echo niet kan worden uitgevoerd en u een nieuwe afspraak moet maken.