blijf op de hoogte

Gezondheidscentrum Care XL

5 tips om gezond te eten tijdens de Ramadan

Hoe kunt u gezond eten tijdens de ramadan?

Tijdens de ramadan eten en drinken moslims een maand lang niet tussen zonsopgang en zonsondergang. Veel van onze patiënten hebben in deze periode vragen over hun eetgewoonten. Hoe zorgt u bijvoorbeeld dat u voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt? Hoe voorkomt u buikpijn en zorgt u ervoor dat u overdag minder snel trek krijgt?
Hieronder staan 5 belangrijke tips voor die u kunt toepassen tijdens de ramadan.

Tip 1: Drink een paar extra glazen water om de dag goed door te komen.
Indien u langere tijd niets drinkt, krijgt u dorst. Op zomerse dagen gebeurt dit sneller, omdat u dan meer zweet en dus vocht uit het lichaam verdwijnt. Daarom is het nodig voldoende water en thee te drinken in de tijd dat u mag eten en drinken. Drink een paar extra glazen water om de dag goed door te komen. Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken. Deze bevatten veel calorieën en leveren geen of weinig goede voedingsstoffen.

Tip 2: Eet vezelrijk voedsel om trek zo lang mogelijk uit te stellen.
Zorg voor een stevige basis met vezelrijke producten, zoals zilvervliesrijst, volkorenpasta, volkorencouscous, aardappelen, groente, fruit, volkorenbrood of bruinbrood. Vezels zorgen een langere periode voor een ‘vol’ gevoel na de maaltijd, zodat u minder snel honger krijgt.

Tip 3: Varieer om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen
Het is belangrijk om goed te variëren, zodat u genoeg koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines en mineralen binnenkrijgt. Zorg dat u voldoende eet van de volgende producten:

  • Groente en fruit
  • Mager vlees, vis, peulvruchten, ei, tofu, noten
  • Magere of halfvolle zuivelproducten, 30+ kaas
  • Bruinbrood, volkorenbrood, volkorengranen
  • Olie, margarine, halvarine

Hoeveel u nodig heeft kunt u terugvinden in de schijf van vijf. Neem verder niet te veel zoete of vette producten, zoals baklava of gefrituurde hapjes. Daarin zitten veel calorieën en zeer weinig goede voedingsstoffen.

Tip 4: Eet niet te veel om te zorgen dat je niet aankomt
Als de ramadan in de zomer valt heeft u tussen zonsondergang en zonsopgang maar een paar uurtjes om te eten. U loopt daarmee het risico in alle haast meer te eten dan nodig en u komt dan snel aan. Schep daarom niet veel op uw bord en eet rustig. Sommige traditionele gerechten en hapjes zijn vrij vet en zoet, dus ook calorierijk. Eet daar niet te veel van.

Tip 5: Eet rustig en neem kleine hapjes om buikpijn te voorkomen
Het zou kunnen dat u last krijgt van maag en darmen als u in korte tijd te veel óf te snel eet. Uw lichaam heeft dan moeite met het verwerken van het eten. Gerechten kunnen zwaar vallen als u na uren ineens weer iets eet. Om buikpijn te voorkomen is het belangrijk om niet te veel vette en zoete hapjes te eten, niet te veel op je bord te scheppen en vooral rustig te eten. Met kleine hapjes en goed kauwen zorgt u ervoor dat het eten niet te zwaar valt op maag.

Namens alle medewerkers van Gezondheidscentrum Care XL wensen u een gezonde ramadan!