Gezondheidscentrum Care XL

Wat doen onze doktersassistentes

De doktersassistente is uw eerste aanspreekpunt in onze praktijk en zij assisteert tevens onze huisartsen. Onze assistentes zijn erg geduldig en betrokken bij uw persoonlijke situatie. Ook voor advies en voorlichting kunt u bij de assistentes terecht.

De doktersassistentes helpen u verder met:

  • afspraken maken
  • medische adviezen geven volgens de NHG standaard.
  • ondersteunen van de huisarts bij een medische ingreep.
  • kleine medische ingrepen zoals oren uitspuiten, ECG maken, vitamine b12 injecties toedienen, wratten aanstippen, hechtingen verwijderen, bloeddruk controleren, en bloedsuiker prikken

Oren uitspuiten

Oorsmeer is een hele normale en zelfs gezonde massa dat in het oor voorkomt. Het houdt de gehoorgang soepel en gezond. Soms kan het zijn dat uw lichaam meer oorsmeer aanmaakt dan normaal. In dit geval ontstaat er een propje dat het gehoorgang kan afsluiten. Uw oor wordt uitgespoten met water, zodat het propje oplost en u weer goed kunt horen. Het kan zijn dat u tijdens en na de behandeling een beetje duizelig wordt. Dit gaat snel weer over. Vóór de behandeling dient u ter voorbereiding 3 dagen lang uw oor met olie te druppelen.

ECG maken

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Dit onderzoek kunt u krijgen als u klachten heeft, zoals pijn op de borst, toenemende benauwdheid bij lichamelijke inspanning en overmatig zweten. Het is een kortdurend en pijnloos onderzoek. Een ECG wordt door de assistente uitgevoerd in opdracht van de huisarts. Het is belangrijk dat u losse kleding draagt, zodat u zich eenvoudig en snel kunt omkleden.

Injectie toedienen

Bepaalde injecties worden uitgevoerd door de assistenten, zoals de griepvaccinatie, de prikpil, de ijzer- en vitamine b12-injecties. Het is belangrijk dat u losse kleding draagt, zodat de bovenarm makkelijk ontbloot kan worden.

Vitamine b12 injectie

Patiënten die lijden aan vitamine b12-tekort kunnen last hebben van vermoeidheid en concentratieproblemen. Om de vitamine b12-concentratie op een gezond niveau te krijgen,  injecteren de assistenten hydroxocobalamine (vitamine B12). De duur en frequentie van de behandeling hangt af van de waarde in uw lichaam. Het komt voor dat u tot enkele uren na de injectie pijn ervaart. Het is belangrijk dat u losse kleding draagt, zodat wij u eenvoudig kunnen injecteren.

Wratten aanstippen

Een wrat is een eeltachtige vergroeiing aan de huid in de vorm van een knobbeltje. Een wrat wordt veroorzaakt door het HPV-virus en komt meestal voor op de handen en voeten. Een wrat kan geen kwaad, maar kan soms wel pijn doen. Wratten zijn erg besmettelijk, waardoor het mogelijk is dat meerdere familieleden tegelijkertijd hier last hebben. Onze assistenten behandelen de wratten met een wattenstaafje met stikstof. De behandeling is kort en kan soms wat pijn doen. Na een aantal behandelingen sterft de wrat.

Hechtingen verwijderen

Na een hechting van een wond moeten deze ook weer worden verwijderd. Het is de taak van de doktersassistent om de hechtingen te verwijderen nadat het wond is genezen, doorgaans na een week. Het is een kortdurende behandeling waarbij de knopen van de hechtingen worden weggesneden en de hechtingen worden verwijderd. Tenslotte wordt de wond ontsmet wat een prikkelend gevoel geeft.

Bloeddruk controle

De bloeddruk controleren is ook een taak van de doktersassistente. Patiënten worden om de 2 dagen gecontroleerd op hun bloeddruk. De assistente informeert naar achtergronden en indicaties. Zo kunnen we erachter komen waarom er sprake is van een hoge bloeddruk.

Bloedsuiker meten

Tijdens de controle van de bloedsuiker wordt er gekeken hoeveel suiker er aanwezig is in uw bloed als u nog niet heeft gegeten of gedronken. Het is daarom belangrijk dat u nuchter en in de ochtend (tussen 9.00 en 10.00 uur) aanwezig bent. Bloedsuiker wordt opgemeten door middel van een vingerprik. U krijgt een klein prikje in een vinger waarbij de 2e druppel bloed door middel van een teststrip en een apparaat wordt getest. Nuchtere bloedsuiker wordt getest om patiënten te controleren op diabetes.

Wondverzorging

In sommige gevallen kunnen de assistentes uw wond(en) verzorgen. Hierbij wordt gecontroleerd of de wond is ontstoken en schoongemaakt met een speciaal ontsmettingsmiddel. Zo nodig wordt de wond verbonden. Bij vragen en advies over uw wondverzorging kunt u altijd bij de assistent terecht.