Gezondheidscentrum Care XL

Urine inleveren

Bij plasklachten, vermoeden zwangerschap of vermoeden op een blaasontsteking kunt u de urine laten onderzoeken op bacteriën, hormonen, bloed, eiwitten en/of suiker. U kunt en mag zelf beslissen of u de urine wilt laten onderzoeken. U heeft hier geen toestemming voor nodig. Als u urine inlevert, vragen we naar uw klachten. Urinepotjes kunt u gratis ophalen bij de balie. Het is van belang om de urine op de juiste manier op te vangen. Volg de onderstaande instructies:

  • lever altijd ochtendurine in
  • een schoon en nieuw urinepotje te gebruiken
  • vooraf de vagina of penis te wassen met ruim water (gewassen plas)
  • te plassen met gespreide schaamlippen of ontblote eikel
  • het middelste gedeelte van de straal op te vangen en niet het begin (midstream)
  • bewaar de urine maximaal 4 uur in de koelkast
  • een klein beetje urine is echt voldoende: een bodempje van 1 cm. volstaat

Ochtendurine is geconcentreerde urine en daarom is ochtendurine de beste plas voor een onderzoek. Verontreinigingen kunnen het onderzoek beïnvloeden. Daarom is het belangrijk, dat u vooraf de vagina of penis goed wast met voldoende water. Vrouwen plassen met gespreide schaamlippen en mannen met ontblote eikel. Verontreinigingen uit de plasbuis worden beperkt door slechts het middelste gedeelte van de straal op te vangen. Bacteriegroei in urinebekers wordt geremd door een schone urinebeker te gebruiken en de urine in de koelkast te bewaren voor maximaal 4 uur.

Let op: Gebruikt u alstublieft onze gratis urinepotjes/containers en GEEN jampotjes, fotorolkokertjes, groentepotjes of anderszins. Dit kan de uitslag beïnvloeden.

Urine inleveren: dagelijks tussen 11.00 en 11.30 bij de assistente.

Uitslag opvragen: dagelijks tussen 16.00 en 17.00 telefonisch via de assistente. In beginsel wordt u altijd op dezelfde dag teruggebeld door de doktersassistente, zodra de uitslag bekend is.

Kosten: het kan voorkomen dat de urine voor aanvullend onderzoek wordt opgestuurd naar een extern laboratorium. In dat geval worden deze kosten door dit laboratorium bij u in rekening gebracht ten laste van uw eigen risico, omdat de urine beoordeeld wordt door een medisch microbioloog.

De kosten van een zwangerschapstest is 10 euro. We verzoeken u vriendelijk dit bedrag contant te betalen aan de balie