blijf op de hoogte

Gezondheidscentrum Care XL

Pneumokokkenprik ouderen

Een pneumokok is een bacterie die iedereen bij zich kan dragen zonder er ziek van te worden. De bacterie komt door niezen en hoesten in de lucht en mensen die de kleine druppeltjes inademen kunnen besmet raken. Maar ook door zoenen of iemand aanraken na hoesten of niezen kan besmetting ontstaan. Vooral jonge kinderen en oudere mensen met minder weerstand worden ziek door pneumokokken. De meest voorkomende ziekte bij mensen van 60 jaar en ouder is een (ernstige) longontsteking. Andere voorkomende pneumokokkenziekten zijn hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging. Jaarlijks worden 6.000 mensen van 60 jaar en ouder opgenomen met een ernstige pneumokokkenziekte en overlijden er 900 mensen.

Uitnodiging najaar 2020: voor iedereen geboren tussen 1941 en 1947

In het najaar van 2020 krijgt iedereen die geboren is tussen 1-1-1941 en 31-12-1947 van ons een uitnodiging voor een gratis pneumokokkenprik. Volwassenen worden gevaccineerd tegen de 23 meest voorkomende typen pneumokokken. In de uitnodiging staat vermeld op welke datum en tijd u de pneumokokkenprik kunt krijgen in onze huisartsenpraktijk. Kunt u niet? Maak dan snel een nieuwe afspraak met ons. Bent u geboren tussen 1941 en 1947 en heeft u geen uitnodiging ontvangen? Neem dan ook contact met ons op. Meer weten? Lees de pdf met de belangrijkste feiten en cijfers over pneumokokkenziekte en de prik.

Pneumokokken prik samen met de griepprik

Wij versturen u binnenkort ook de uitnodiging voor de griepprik. De griepprik is beschikbaar voor iedereen vanaf 60 jaar. U krijgt voor beide prikken een aparte uitnodiging van ons toegestuurd. Heeft u bij uw huisarts aangegeven dat u geen uitnodiging voor de griepprik wilt ontvangen, maar u valt wel in de doelgroep voor de pneumokokkenprik? Dan krijgt u alleen een uitnodiging voor de pneumokokkenprik.

Verblijft u in een zorginstelling?

Bent u geboren tussen 1941 en 1947 en verblijft u in een zorginstelling (bijvoorbeeld een verpleeghuis)? U ontvangt dan net als bij de griepprik de uitnodiging voor de pneumokokkenprik via de zorginstelling. Ook dan is de vaccinatie gratis.

Wanneer mag u geen pneumokokkenprik?

Het vaccin is voor bijna iedereen geschikt. Maar mensen die eerder een allergische reactie hebben gekregen van één van de bestanddelen van het vaccin mogen zich niet laten vaccineren. Dit laatste komt echter zelden voor. Er is een aantal redenen waarom het beter is om de prik uit te stellen:

  • als u op het moment dat u de prik zou halen koorts heeft
  • als u binnen 48 uur na de prik geopereerd wordt
  • als u verkouden bent op de dag dat u gevaccineerd zou worden

U kunt dan het beste met de huisarts bespreken wanneer een beter moment is.

Chemotherapie of recentelijk een beenmergtransplantatie?

Als u chemotherapie krijgt, moet u met uw behandelend arts overleggen of het nu het goede moment is voor de pneumokokkenprik. De pneumokokken prik kan geen kwaad tijdens de chemotherapie, maar werkt dan soms minder goed. Daarom kan het beter zijn om te wachten tot de chemotherapie klaar is. Ook als u recentelijk een beenmergtransplantatie heeft gehad, kunt u het beste met uw specialist overleggen of u op dit moment een pneumokokkenprik mag krijgen.

Vragen en informatie over de pneumokokkenprik?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen over de prik? Neem dan gerust contact met ons op.