In verband met het coronavirus voeren wij een aangepaste praktijkvoering. We vertrouwen erop dat u begrip heeft voor deze tijdelijke maatregelen en werken er hard aan om onze patiënten te beschermen en verzorgen.
- Niet langs de praktijk komen zonder afspraak
- Bij klachten/vragen telefonisch contact opnemen met onze assistentes
- We proberen zoveel mogelijk vragen telefonisch en/of digitaal af te handelen
- Er worden alleen spreekuurafspraken gemaakt na overleg met de huisarts
- Receptaanvragen uitsluitend via receptenlijn, telefoon, email of online.
- Controle afspraken zullen zoveel mogelijk telefonisch worden afgehandeld.
Wij proberen op deze wijze het besmettingsrisico en de verdere verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen. Voor uw en onze veiligheid en ter bescherming van onze kwetsbare patiënten. LET OP: Heeft u klachten die niets te maken hebben met het coronavirus? Aarzel dan niet om medische hulp te vragen aan ons. Houd onze website in de gaten. Per dag kan onze werkwijze veranderen door aangepaste adviezen van het RIVM.
Het Coronavirus houdt de hele wereld in zijn greep. Maar wat houdt het virus eigenlijk precies in, wat zijn de symptomen en welk gevaar loopt u?
Wanneer moet u met ons contact opnemen?
Leest u eerst aandachtig de informatie op deze pagina door en ook de websites van derden zoals vermeld onderaan op deze pagina. Mocht u na het lezen van alle informatie toch nog twijfels hebben over uw gezondheid of mogelijke risico’s, neem dan contact met ons op. Wij kunnen dan uw vragen telefonisch beantwoorden en indien nodig kunt u daarna naar ons toe komen.
Wat is het Coronavirus?
Corona in de huidige variant is een Sars-virus, Sars-CoV-2 om precies te zijn. Het virus is ontstaan in de Chinese stad Wuhan, met als waarschijnlijke bron slangen die op de plaatselijke markt werden verhandeld. Het virus is besmettelijk en mensen kunnen behoorlijk ziek worden van het virus. De klachten en symptomen zijn bij iedereen anders, maar koorts, verkoudheid, hoesten en benauwdheid komen veelvuldig voor. Ook gaat de ziekte soms gepaard met diarree en kan er een longontsteking optreden. De tijd die er tussen de besmetting met het virus en de ziekte zitten is gemiddeld tussen de 2 en 14 dagen. Hoe lang een patiënt een bron van besmetting vormt is niet bekend. Momenteel wordt er vanuit gegaan dat één patiënt maximaal twee andere mensen kan besmetten.
Hoe groot is de kans dat u het Coronavirus oploopt?
De kans dat u besmet wordt met het Coronavirus is momenteel klein, maar wel mogelijk. De besmettingshaard van het virus ligt in en rondom de Chinese stad Wuhan. In Nederland zijn er momenteel (8 maart 2020) 264 besmettingsgevallen bekend en er zijn 3 mensen aan het virus overleden. Zoals bekend lopen met name ouderen en kwetsbare groepen die reeds kampen met gezondheidsproblemen het grootste risico. Mensen met een goede weerstand die zijn besmet zullen het virus ervaren met licht griepklachten.
Door het nieuwe Coronavirus kunt u een longontsteking krijgen. U kunt het virus krijgen als iemand dichtbij hoest, niest of u een hand geeft.
Voorzorgsmaatregelen
Reist u veel naar China of omringende landen, dan is de kans op besmetting met het virus groter. In Nederland zijn de risico’s aanzienlijk minder, maar het nemen van de juiste voorzorgsmaatregelen kan in alle gevallen nooit kwaad. Zorg altijd voor een goede hygiëne. Moet u hoesten of niezen, gebruik dan altijd een papieren zakdoek. Gebruik deze slechts éénmaal en gooi de zakdoek na gebruik weg. Was vervolgens goed uw handen met water en zeep. Het gebruik van desinfecterende doekjes of gel is ook aan te raden. Wend u daarnaast altijd van andere mensen af wanneer u hoest of niest. Was daarnaast zoveel mogelijk uw handen met water en zeep wanneer u gaat eten of eten gaat bereiden, wanneer u het toilet heeft bezocht en na het aaien van huisdieren. Er is nog geen behandeling voor het Coronavirus en er zijn geen medicijnen die het virus kunnen bestrijden. Hoewel de kans op besmetting klein is, zorgt u met een goede hygiëne ervoor dat de kans nog kleiner wordt.
- handen goed wassen
- geen handen schudden
- gebruik papieren zakdoekjes
- vermijd contact met mensen die griep hebben
- vermijd contact wanneer u risico heeft gelopen virus te krijgen in een besmettingsgebied
- vermijd contact indien u (milde) luchtwegklachten heeft
- bij twijfel: neem contact met ons op
Actuele informatie
Wilt u meer weten over de actuele situatie rondom de uitbraak van het virus? Op onderstaande websites vindt u alle benodigde informatie:
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) : www.rivm.nl
Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) : www.nhg.org
Thuisarts.nl : www.thuisarts.nl
We monitoren en informeren
We blijven continu op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. We volgen de richtlijnen van de experts, het RIVM en de GGD. We hebben nauw contact met het crisisteam huisartsenzorg in onze regio, zodat we snel kunnen aanpassen als dat nodig is. We houden u hiervan op de hoogte op deze website.