U ontvangt binnenkort van ons de uitnodiging voor de jaarlijkse griepvaccinatie. Mocht u de prik nog niet gehad hebben en wilt u deze dit jaar ook hebben? Neem dan contact op met de assistente om een afspraak te maken. In dit artikel leest u alles wat u moet weten over de griepprik.
Wat is griep?
Griep begint met hoge koorts. U voelt zich erg ziek en zwak. Bij de meeste mensen gaat griep vanzelf over, maar sommige mensen kunnen wel ernstig ziek worden door griep, zoals oudere mensen, (60 jaar en ouder), mensen met een hartziekte en mensen met een longziekte. Zij kunnen bijvoorbeeld problemen aan het hart krijgen of een longontsteking.
Probeer zelf besmetting met het griepvirus te voorkomen
Probeer besmetting van uzelf en mensen om u heen te voorkomen:
- Raak zo min mogelijk uw neus en mond aan
- Als u moet niezen of hoesten, houd dan een zakdoek voor uw neus en mond
- Of hoest/nies in de binnenkant van uw elleboog
- Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze direct weg na één keer gebruik
- Was regelmatig uw handen met water en zeep
Voor wie is de griepprik bedoeld?
De gratis prik is bedoeld voor mensen die erg ziek kunnen worden door de griep. Dat zijn mensen met:
- een leeftijd van 60 jaar of ouder
- langdurige hart-of vaatziekte
- langdurige longziekte (bijvoorbeeld astma of COPD)
- diabetes mellitus (suikerziekte)
- nierziekte
- weinig weerstand (door een ziekte, een medische behandeling zoals chemotherapie, of medicijnen die de weerstand verlagen)
In bovenstaande situaties krijgt u in het najaar een uitnodiging van de huisarts voor de gratis prik. Ook als u zwanger bent kunt u de griepprik gewoon krijgen. De prik is veilig voor u en uw ongeboren kind.
Werkt u in de zorg? Dan is het advies om ook de griepprik te halen. Na de prik is de kans kleiner dat u het griepvirus op patiënten overdraagt. Informeer bij uw werkgever hoe u de griepprik kunt krijgen en of uw werkgever deze vergoedt.
Zit u niet in de doelgroep en wilt u de griepprik? Dan betaalt u voor het medicijn en de behandeling. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden deze kosten (gedeeltelijk).
Wanneer de griepprik halen?
U kunt de griepprik het beste halen tussen half oktober en eind november. U ontvangt van ons een uitnodiging indien u eerder de prik heeft gehad. Wacht niet tot veel mensen griep hebben, de griepprik werkt namelijk pas na 2 weken.
Heeft u koorts? Als u koorts (38 graden of hoger) heeft, kunt u de griepprik niet halen. Wacht tot u geen koorts meer heeft. Bij een verkoudheid kunt u de prik wel gewoon halen.
Krijgt u chemotherapie? Voor mensen die chemotherapie krijgen is het het beste om de griepprik te halen vóór de eerste chemokuur. Als dit niet kan, kan dat ook tijdens of na de chemotherapie.
Bent u allergisch voor kippenei of antibiotica? Bent u allergisch voor stoffen die in de prik zitten, zoals kippenei-eiwit of de antibiotica gentamicine of neomycine? En heeft u daar weleens een heftige allergische reactie door gehad? Overleg dan met uw huisarts.
Griepprik samen met de pneumokokken prik
In het najaar van 2020 krijgt iedereen die geboren is tussen 1-1-1941 en 31-12-1947 van ons een uitnodiging voor een gratis pneumokokkenprik. U krijgt voor beide prikken en aparte uitnodiging van ons toegestuurd. Heeft u bij uw huisarts aangegeven dat u geen uitnodiging voor de griepprik wilt ontvangen, maar u valt wel in de doelgroep voor de pneumokokkenprik? Dan krijgt u alleen een uitnodiging voor de pneumokokkenprik.
Hoe werkt de griepprik?
De griepprik zorgt ervoor dat uw afweer tegen het griepvirus verbetert. In de griepprik zitten kleine stukjes van verschillende soorten dode griepvirussen. Die stukjes zijn onschadelijk. Ze zorgen ervoor dat uw lichaam afweerstoffen gaat maken tegen het griepvirus. Na 2 weken na de griepprik heeft u genoeg afweerstoffen.
Wordt u na deze 2 weken besmet met het griepvirus? Dan kunnen de afweerstoffen het griepvirus onschadelijk maken. De afweerstoffen zorgen er dus voor dat u niet of minder ziek wordt van het virus. De griepprik beschermt u alleen tegen de meest voorkomende griepvirussen. U bent dus niet beschermd tegen andere virussen, zoals het virus dat verkoudheid geeft.
Waarom elk jaar een nieuwe prik? De prik beschermt ongeveer een half jaar. Heeft u vorig jaar de griepprik gehad, dan beschermt deze prik niet meer tegen griep deze winter.
Het griepvirus verandert regelmatig. U kunt dus elk jaar opnieuw griep krijgen. Daarom is het belangrijk om elk jaar een nieuwe prik te halen. Zo kan uw lichaam elk jaar nieuwe afweerstoffen aanmaken. In de prik zitten elk jaar andere griepvirussen. Deskundigen voorspellen welke griepvirussen de komende winter het meest zullen voorkomen. In de prik komen stoffen die passen bij die virussen.
Voor- en nadelen van de griepprik
Voordelen
- De griepprik verkleint de kans dat u griep krijgt
- Als u na de griepprik toch griep krijgt, bent u minder ernstig ziek: de griepklachten zijn vaak minder erg
- De kans op een bijkomende ziekte zoals longontsteking, is kleiner
- De kans is kleiner dat uw ziekte erger wordt door griep. Door griep kan bijvoorbeeld een longziekte of diabetes erger worden
- De kans is kleiner dat u overlijdt door griep of door de gevolgen van griep
- Met de griepprik beschermt u ook anderen in uw omgeving tegen het griepvirus
Nadelen
- U kunt na de prik 1 of 2 dagen een gevoelige arm hebben
- De plaats van de prik op uw arm kan pijnlijk, rood of dik zijn
- U kunt zich na de prik een paar dagen minder goed voelen. Dit is geen griep. U kunt van de griepprik zelf géén griep krijgen
- Als u eerder een allergische reactie heeft gehad op het eiwit van kippeneieren, of de antibiotica neomycine of gentamicine, kunt u allergisch reageren op de prik
- De prik biedt geen volledige bescherming tegen griep. Soms krijgt iemand die de griepprik heeft gehad toch griep. De griepklachten zijn dan vaak minder erg
Ernstige bijwerkingen van de prik komen niet vaak voor. Heeft u een bijwerking? Meld dit dan bij ons arts of op www.lareb.nl, de website van het Bijwerkingencentrum.
Meer informatie over griep en de griepprik
Meer informatie over de griepprik: www.rivm.nl/griepprik.
Informatie over wat er in de griepprik zit: www.rivm.nl/griepprik/bijsluiter
De informatie over de prik in het Engels, Turks of Arabisch: zie de website van het RIVM.